KRACHTBAL

krachtbal

Een complete ploegsport

Krachtbal is een Belgische sport die met twee teams van vier spelers gespeeld wordt. Het speelveld, meestal een grasterrein is rechthoekig en wordt met kalk of verf op de grond aangebracht. De bedoeling van krachtbal is om de bal (de krachtbal of medecinbal) in het doelgebied van de tegenstander te werpen door middel van drie of vier worpen: de “nekworp” (voorwaartse worp van de nek/rug tot over het hoofd) of de “rugworp” (achterwaartse worp vanaf de borst over het hoofd).

Krachtbal wordt gespeeld met een bal aangepast aan de leeftijd en categorie. Jeugdspelers spelen krachtbal met een bal van 1, 2 of 3 kilogram. Volwassenen spelen met een krachtbal van 2 kilogram (dames) of 4 kilogram (heren). In Buggenhout kan krachtbal kan gespeeld worden vanaf 5 jaar (tot je versleten bent… ;-)).

De krachtbalcompetitie wordt doorgaans afgewerkt tussen begin september en eind mei.

Krachtbal werd in 1962 ontworpen door sportleraar Etienne Schotte, die voor zijn sportlessen een polyvalente sport zocht die kracht en conditie combineert met techniek. De sport ontwikkelde zich vooral in West-Vlaanderen en een deel van Oost-Vlaanderen. Ook in de regio van Antwerpen en Limburg worden krachtbalcompetities afgewerkt.

Het veld van krachtbal wordt meestal op een egaal grasterrein aangebracht en meet minstens 46 meter in lengte en exact 14 meter in breedte. Het symmetrische veld bestaat uit twee doelgebieden aan het uiteinde van minimaal 10 meter lang. Beide zijden van het krachtbalveld worden gescheiden door een middellijn. Daartussen bevinden zich een zone van 9 meter tot de vrijeworplijn en nog eens vier meter tot de doellijn.

 

De spelregels

Bekijk hier het reglement van krachtbal.

Eerder dit jaar nam ik deel aan de dag van de jeugdtrainer, waar ik een sessie bijwoonde die in het teken stond van opwarming en stretching van jonge spelers. Dit gecombineerd met mijn achtergrond als kinesist staat mij toe onze jonge krachtbalspelers correct te begeleiden tijdens het krachtballen.
Glenn Gerlo
Jeudtrainer krachtbal - Speler